Resveratrol zbog svoje djelotvornosti predstavlja jedinstveno prirodno sredstvo za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Već od 1940-tih prošlog stoljeća zapažena su korisna svojstva tvari nazvanih fitoestrogeni. Njihovo ponašanje u organizmu slično je onome hormona estrogena koji se veže na etsrogenske receptore u tijelu i ublažava bolesti i stanja svojstvena prirodnom padu koncentracije estrogena u organizmu, kao što su bolesti srca i krvnih žila i druge. Među fitoestrogenima ističe se resveratrol, flavonoid koji ima niz dobrih učinaka na zdravlje kao što je antioksidativno djelovanje i sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala. Osim estrogenske aktivnosti, resveratrol inhibira oksidaciju LDL kolesterola. Istraživanja su potvrdila da resveratrol usporava prirodno propadanje i smrt stanice.

Nalazimo ga u pokožici i sjemenkama grožđa te u crnom vinu, kao i u korijenu i podanku Japanskog dvornika. Ove biljke sadrže više različitih komponenti, uključujući antioksidativne molekule. Protektivni učinak određen je efektom različitih polifenola koji smanjuju učinak starenja na mozak.

Najnovija istraživanja na kulturi tkiva pokazuju da resveratrol štiti srčani mišić od iznenadnog srčanog udara koji u ukupnom mortalitetu, kada je riječ o srčanim bolestima, ima i najveću stavku. Resveratrol spriječava srčanu fibrozu, kao i sve posljedice koje iz toga proizlaze. Pojedina istraživanja resveratrola dokazala su njegovo svojstvo da razrjeđuje krv, na način da uspješno drži krvne stanice razdvojenima ograničavajući formiranje krvnih ugrušaka koji su najčešći krivci prestanka dotoka kisika u srce i mozak što dovodi do srčanog i moždanog udara.

Još jedno važno svojstvo resveratrola je ublažavanje oksidacije lošeg kolesterola (LDL), kojom dolazi do nakupljanja naslaga na krvnim žilama te do početnog stadija ateroskleroze. Resveratrol nadalje regulira aktivnost dušikovog oksida koji je zaslužan za opuštanje glatkog mišićja, a time i stijenki krvnih žila, što čini da krv lakše teče.

Neki od mehanizama resveratrola su uništavanje stanica raka i sprječavanje formiranja novih krvnih žila koje bi hranile tumor. Pokusi u laboratoriju dokazali su da kod određenih vrsta tumorskih stanica uvođenje resveratrola može dovesti do apoptoze – samouništavanja stanica raka.

Iz svega navedenog sa sigurnošću možemo utvrditi da je resveratrol jedinstvena prirodna tvar čijom se primjenom postiže djelotvoran učinak u poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sustava, te samim time i općeg stanja organizma.